Tegels Laten Leggen

Uw tegels laten leggen? Tegels laten plaatsen: Onze tegelzetters hebben jarenlange ervaring met alle mogelijke afmetingen, om deze vakkundig te plaatsen. Vloertegels, wandtegels, terrastegels, of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw.

En als lid van het WTCB kunnen wij het juiste technische advies verstrekken. Bij renovatie en nieuwbouw is het steeds meer vloerverwarming in combinatie met vloertegels Planning & communicatie is cruciaal. Zo kunnen de werkzaamheden vlot verlopen als we uw tegels leggen.

Vraag vrijblijvend advies.

Tegels leggen in combinatie met vloerverwarming.

Waarom is een opstookprotocol vereist bij vloerverwarming?

In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen kan scheurvorming ontstaan door thermische lengteveranderingen (warm-koud, krimpen-uitzetten).

Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk dat de vloerverwarming geleidelijk en langzaam op temperatuur gebracht wordt. Dit gebeurt door middel van het opstookprotocol.

Belangrijk: het opstookprotocol (opstoken en afkoelen) voor vloerverwarming gaat uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie, niet van een eventuele thermostaat-temperatuur in de betreffende ruimte.

Wat is de maximale watertemperatuur bij het opstookprotocol?

Het is te allen tijde verstandig om het opstookprotocol voort te zetten tot het water een temperatuur heeft bereikt van maximaal 40 graden Celsius. Installatiebedrijven geven nogal eens 55 °C als maximum temperatuur aan, dit levert echter een verhoogd risico op scheuren en onthechting op.

Hoewel scheuren doorgaans met name in de afkoelfase ontstaan, is het belangrijk dat het verschil in de laagste en hoogste temperaturen niet te groot is en dat het juiste tempo aangehouden wordt. De afkoelfase is zelfs belangrijker dan de opwarmfase als het gaat om scheurvorming. Tenzij het noodzakelijk is om 55 °C aan te houden, willen we daarom aanbevelen om het opstookprotocol op 40 °C af te stemmen. Ga zeker niet hoger dan 55 °C!

De schadekans stijgt dan namelijk aanzienlijk. Tijdens het protocol is het van belang dat de dekvloer ongeveer op eindsterkte is. Cementgebonden dekvloeren zouden bijvoorbeeld bij voorkeur niet worden opgewarmd binnen 28 dagen (nadat de dekvloer gelegd is).

Hoe verloopt het opstookprotocol?

Start met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur moet worden afgelezen op de verwarmingsinstallatie.

Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt. Hou de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 °C en het liefst het aantal dagen als het aantal centimeter dat de dekvloer dik is. Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt. Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk (zeker 's zomers bij hoge temperaturen) dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15 °C bedraagt.

Hoe lang mag de vloerverwarming niet aan?

De vloerverwarming moet minimaal 48 uur voor het leggen van de tegels geheel uitgeschakeld worden. De vloerverwarming mag niet eerder ingeschakeld worden dan 6 weken na het leggen van de tegels.

Solum Tegels is Dé specialist om uw tegels te leggen zonder zorgen!